Relatie tips voor een gezonde relatie

Iedereen heeft in een lange relatie wel eens een dipje. Noem het de 7-year itch, sleur of de “waarom kan hij/zij nou nooit eens haar troep opruimen?”-ergernis. In dit artikel geven we relatie tips (en dating tips) voor veelvoorkomende problemen waardoor je het nieuwe jaar met een frisse start in kan gaan.

 

Ik ben niet meer verliefd

De meeste mensen zijn na een paar jaar niet meer verliefd en dat is maar goed ook! Verliefdheid is intens, je hormonen hoppen van A naar B en meestal ben je er onzeker. Het is voor de meeste mensen dan ook niet leuk om jarenlang deze intense verliefdheid te voelen. Verliefdheid gaat dan ook over naar houden van. Het houden van iemand is juist meer rustgevend, je weet dat jij van je partner houdt en je partner van jou. Dat geeft rust in een relatie en een dieper gevoel van vertrouwen. Het is dan ook heel normaal dat je niet meer verliefd bent, maar dat je van iemand houdt wat minder intens is qua reactie op de persoon maar waarbij je meer met elkaar bent verbonden dan voorheen.

 

We maken geen tijd meer voor elkaar

We zien vooral in lange relatie dat mensen niet langer meer tijd voor elkaar vrijmaken. Relatie tips zijn te verdelen in mensen die samenwonen en mensen die niet samenwonen.

 

Onze belangrijkste relatie tips voor mensen die een LAT-relatie hebben, en dus niet samenwonen, is om nieuwe activiteiten te doen. Ga eens iets anders doen dan wat jullie normaal doen. Dit kan een weekendje weg zijn, een escape room of misschien samen een workshop volgen. Zo zijn jullie uit je element van wat jullie normaliter doen.

 

Voor mensen die samenwonen is onze relatie tip om meer bewust tijd met elkaar door te brengen. Het ene stel zal apart van elkaar een heel druk sociaal leven hebben en het andere stel zit elke avond samen op de bank achter de tv. Het is in een lange relatie soms lastig om elkaar niet als vast gegeven te zien, zo van “deze relatie hebben we en die zit dus wel goed!”. Dat is hoe veel stellen denken en dat zorgt ervoor dat je niet meer je best doet voor je partner. Dat is jammer! Een relatie namelijk iets waar je constant aan moet werken. Dat is niet op een negatieve manier! Een relatie tip waar veel van onze stellen wat aan hebben is om dates in te plannen. Dit hoeft niet eens buiten de deur te zijn. Het houdt in dat jullie je telefoons en je laptops wegleggen en gewoon een avondje vrij maken voor elkaar. Lekker samen uitgebreid koken, een open gesprek voeren of misschien wel genieten van een privé kok in jullie huis; jullie kunnen zelf bedenken wat jullie met deze één-op-één tijd gaan doen.

 

Het is soms zo simpel als een bos bloemen meenemen en soms moeten jullie structureel aan het werk om jullie relatie beter te maken.

 

We hebben al lange tijd relatieproblemen, is het nu over?

Veel stellen hebben ergernissen en moeten actief aan de slag met relatieproblemen oplossen. Een relatie beter maken kunnen jullie soms zelf en soms is er iemand voor nodig om jullie met elkaar in gesprek te laten gaan. Een goede relatie zit hem in open kunnen communiceren met elkaar. Om een relatie te verbeteren is een open gesprek dan ook echt heel hard nodig.

 

Tips voor een goede relatie beginnen dan ook altijd met open communicatie. Als jij niet weet wat er bij de ander speelt dan is het voor je partner ook lastig om te weten wat er bij jou speelt. Hierdoor beleven jullie twee versies van je relatie en zijn jullie eigenlijk totaal niet afhankelijk van elkaar.

 

Het komt altijd neer op de vraag of de relatie nog de moeite waard is. Gaan jullie samen door, zijn jullie relatieproblemen iets om overheen te komen? Of is je partner één keer vreemdgegaan, of jijzelf, en zullen jullie dit verdriet en bedrog samen moeten verwerken? Liefde en relatie is nooit makkelijk, maar bepaal of jullie er samen voor gaan of niet. De andere kant van een verhaal is ook altijd het aanhoren waard. Misschien hebben jullie geen gelukkige relatie, zijn jullie elkaar uit het oog verloren of speelt er iets anders waardoor het fout is gegaan. Zorg ervoor dat jullie zoveel mogelijk terug gaan naar het begin van jullie relatie, waarom ging het daar goed en nu niet? Evalueer dit apart van elkaar en vergelijk daarna jullie ideeën hierover. Gebruik dit als startpunt voor de weg terug naar een gelukkige relatie.

 

Ik ben verliefd op een ander

Als je al 40 jaar bij elkaar bent dan kan het soms zo zijn dat je verliefd wordt op een ander. Deze sterke aantrekkingskracht kan ervoor zorgen dat je denkt dat je huidige relatie over is. Onze relatie tip hiervoor is om dit te bespreken. Dit kan zijn met vrienden, familie, een therapeut of met je partner. Leg uit wat je is overkomen, hoe je je voelt en wat jouw vervolgstappen zijn. Degene waar jij een duurzame relatie mee hebt zal zich misschien gekwetst voelen, waardoor we altijd als relatie tip meegeven om samen met een relatietherapeut in gesprek te gaan. In deze gesprekken kunnen jullie achterhalen waarom de een verliefd is geworden op een ander persoon. En soms wordt een mens gewoon verliefd. Verliefdheid zelf is natuurlijk niet dé reden om je partner te verlaten. Verliefd zijn kan overgaan en kan ook gewoon een soort van korte heftige hormonen ontlading zijn. Ga dan ook in gesprek, maak het bespreekbaar en evalueer jouw relatie.

 

Dating tips

Naast onze relatie tips geven we ook graag wat dating tips. We merken dat sommige stellen namelijk tegen dezelfde problemen aanlopen als vrijgezellen. Daarnaast kun je problemen in je relatie al voorkomen als je dit tijdens een vroeg stadium anders aanpakt. Onze dating tips voor singles zijn dan ook:

  1. Open communiceren: Geef aan waar jij naar op zoek bent.
  2. Wees eerlijk: Is het niet leuk? Kap het dan af!
  3. Geef jezelf bloot: Het is heel lastig, maar durf ook te delen. Alleen op deze manier kun je elkaar echt goed leren kennen.

 

Ben jij vrijgezel en wil je graag een nieuwe persoon leren kennen?

Bij WeerEenRelatie.nl helpen we graag aan de nieuwe relatie en voorzien we je tijdens dit proces ook van goede dating tips. Zo kun je ook bij ons terecht als je al lang vrijgezel bent of net uit een lange relatie komt. Binnen een jaar tijd vindt ruim 70% van onze leden een vaste relatie. Weer een relatie is onderdeel van Mens en Relatie.

Contactformulier